Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Uporabniški avatar
kasaudio

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio »

Pozdravljen. To je namenjeno notranjim ali zunanjim motorjem. Imeti morajo nmea2000 izhod. Yamahe običajno potrebujejo še nek vmesnik med svojim CAN vodilom in nmea2000. Naš David je pravi naslov za vprašanje ali Y30 l. 2015 ima podporo oz. izhod za nmea2000.

SEA-beat targetira na manjša plovila z omejenim konzolnim prostorom.

lp
Uporabniški avatar
boris

Odgovor Napisal/-a boris »

kasaudio napisal/-a:
29 Mar 2020, 11:36
Gre za drugi problem kompatibilnosti naprav. Danes težimo, da so naprave kompatibilne med seboj. Z drugo besedo da so povezane med seboj v NMEA mreži in se med seboj spoznajo. Tu nastopi problem. Čeprav imamo NMEA mrežo mora biti ploter programiran, da prikaže podatke z druge NMEA mreže. Če tega ni je vse zastonj.
Filozofija nmea2000 naprav je, da so med seboj 100% kompatibilne, torej Garmin chartplotter vidi npr. lowrance senzorje. Če plotter potrebuje še kakšno dodatno konfiguracijo da podatke prikazuje, je to stvar plotterja.

Zgoraj navedena trditev o kompatibilnosti velja, če so povezane naprave res nmea2000 naprave. Določeni proizvajalci so si v okviru nmea2000 izmislili še svoje specifike. Tak primer je Raymarine s svojim SeaTalk. Načeloma sta protokola enaka, ampak v drobnih detajlih so razlike. In tukaj so lahko težave. Čiste nmea2000 naprave (kamor spada tudi SEA-beat) pa so na nivoju komunikacije med seboj kompatibilne.

Ne moreš pa z Garmin plotterjem nastavljat Lowrance senzorja. Nastavitve naprav so predmet specifičnih nmea2000 sporočil in vsak proizvajalec ima svoj protokol nastavitve. Izmerjene količine, ki jih senzor oddaja pa so med nmea2000 napravami kompatibilne.

Tudi sam imam v mreži motor, senzor tlaka, plotter, SEA-beat PRO in Actisense NGT 1-ISO. Ni bilo potrebno ničesar nastavljati, da je delovalo.

LP
Andrej

Slika

Kolikor moje znanje dopušča, bi se upal trditi da ni nikakršne razlike med Raymarine SeaTalkng In Lowrance NMEA-2000. Gre samo za komercialen vidik.

Slika

Raymarine za svojo mrežo uporablja Svoje T člene in konektorje. Prav tako je pri Raymarine z konektorji ločena Drop in Bacbon povezava, dočim Garmin, Lowrance, Simrad B&G uporabljajo enake konektorje in kable.

Cela zgodba Raymarina je zasnovana na tem, da so pred sistemom NMEA 2000, uporabljali za vse svoje naprave komunikacijo preko NMEA 0183.
Ker pa se sedaj za enotni sistem uporablja mreža NMEA 2000 so naredili svojo svoj sistem s katerim lahko združujejo naprave MNEA 0183 z NMEA 2000.

Slika

Zato so naredili 3 barvne kombinacije priključkov. Bela je povezljiva z NMEA 2000 Drop kabel. Rumena povezljiva z NMEA 0183 in modra glavna povezava med obema mrežama.

Slika

Po mojem prepričanju ni razlike med Raymarine in Lovrance v komunikaciji. Problem je v ploterju.
Torej Lowrance ni programiran da čita podatke od Raymarina, čeprav so ti podatki prisotni.

Slika

Kljub temu da je tvoja naprava komunicira po NMEA 2000, dvomim, da bi na ekranu od Lowranca videl podatke s tvoje naprave.

Slika

Zato je tvoja naprava dobrodošla vsem ki imajo starejše motorje in ne uporabljajo novih integriranih sistemov.

Upam da bo čim prej ugledala luč sveta :D
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Uporabniški avatar
kasaudio

Boris, v kolikor nebi bilo tega sranja z virusom, bi se itak že oglasil pri tebi in bi priklopila pa bi videla kako in kaj. Moja naprava je nmea2000 in to je to. Narejena je bila s pričakovanjem da bo v "čisti" nmea2000 mreži delala ko šus, če ne bo, bom vsekakor napel vse moči da težave rešim.

Kolikor je meni znano nmea183 in nmea2000 NE MORETA koeksistirati na isti mreži, beri na istih dveh žicah. Lahko ima en prizvajalec neke svoje konektorje in gre nmea2000 po svojih kablih, nmea183 pa po svojih. V električnem smislu gre za stvari ki nimajo nič skupnega. Nmea 183 ni mreža, je point 2 point komunikacija, Lahko je en oddajnik in več poslušalcev. Nmea2000 ima arhitekturo mreže. Adresa predstavlja komunikacijsko masko...

Tukaj je možnosti res veliko in priznam da nimam niti ne morem imet vsega pod kontrolo. Jaz sem fokusiran na staro dobro nmea2000. Poleg mreže mojega čolna, je SEA-beat deloval bp še na štirih drugih barkah. Vse od letnika 2017 naprej, z novimi Suzukiji. To je to, kar lahko povem na to temo.
Uporabniški avatar
boris

Res je da samostojno mreži 2000 in 0183 ne delujejo med seboj.
Raymarine Drop kabel ima 6 žic.
To sta modra in bela za komunikacijo NMEA 2000, ćrna in rdeča za napajanje,
siva je masa in rumena za NMEA 0183. Da pa vse skupaj deluje pa moraš imeti tale vmesnik.

Slika

Kaj pa pomeni barva priklopa pa sem že pojasnil v predhodnem postu.
LP
Boris
Uporabniški avatar
kasaudio

Če sta v nmea2000 mreži kjer je vse po PS skupaj plotter in SEA-beat naprava, se ne sme zgoditi skoraj ničesar. SEA-beat za chartplotter nima veliko zanimivih informacij. Vse kar bi se pravzaprav moralo zgoditi je tole:

Slika

SEA-beat naprava se pokaže v seznamu nmea2000 naprav.

Pri SEA-beat PRO bi chartplotter tudi moral prikazovati orientacijo barke (Attitude) v kolikor ima plotter ta prikaz implementiran. Moj ga žal nima.
Uporabniški avatar
boris

Vse kakor je to odličen projekt ki si ga zastavil in bo nedvomno odličen pripomoček za plovila. Vsa nadaljnja ugibanja okoli delovanja pa je potrebno probat in uskladit z opremo katero razpolagaš. A si mogoče razmišljal o svojem displeju za odčitavanje in nastavitev podatkov.
LP
Boris
Uporabniški avatar
boris

tyson napisal/-a:
29 Mar 2020, 12:02
Če sem si prav zapomnil, je to namenjeno samo notranjim motorjem?
Če je, se nimam kaj oglašat.
Če ni, imam vprašanje: kateri najmanjši outbord moped lahko priklopiš na to napravo?
Imam Yamaho, letnik 2015, 30KM, BETL, čoln je brez konzole.
Ali bi bilo mogoče na nek način to napravo uporabljat na takem čolnu in kako bi lahko brez konzole za volan, sploh bilo to uporabno na takih malih čolnih? Ima na takem čolnu, to sploh smisel?
To ne sprašujem samo zase, pač v imenu vseh, ki imajo take čolne.
Snemi pokrov motorja in mi slikaj priključke ki so spredaj pri komandah.
Tako bom videl kaj se lahko priklopi na tvoj motor.
LP
Boris
Uporabniški avatar
kasaudio

A si mogoče razmišljal o svojem displeju za odčitavanje in nastavitev podatkov.
Seveda sem. Obstajajo namenski android sistemi z integriranim high-brightness display-em - sunlight readable, enako ali še bolj svetli kot aktualne navtične naprave. Bi pa to potem ene 200-300€ več koštalo (v primeru večje serije, pri manjši še več) in bi bilo cenovno manj atraktivno.

Možno bo praktično brez posega v prihodnosti tak display dodati - ni nič drugega kot specialna verzija androida v lični škatli, z lepimi navigacijskimi tipkami. Slike pa žal ne smem objaviti.
Uporabniški avatar
tyson

Odgovor Napisal/-a tyson »

boris napisal/-a:
29 Mar 2020, 20:07
tyson napisal/-a:
29 Mar 2020, 12:02
Če sem si prav zapomnil, je to namenjeno samo notranjim motorjem?
Če je, se nimam kaj oglašat.
Če ni, imam vprašanje: kateri najmanjši outbord moped lahko priklopiš na to napravo?
Imam Yamaho, letnik 2015, 30KM, BETL, čoln je brez konzole.
Ali bi bilo mogoče na nek način to napravo uporabljat na takem čolnu in kako bi lahko brez konzole za volan, sploh bilo to uporabno na takih malih čolnih? Ima na takem čolnu, to sploh smisel?
To ne sprašujem samo zase, pač v imenu vseh, ki imajo take čolne.
Snemi pokrov motorja in mi slikaj priključke ki so spredaj pri komandah.
Tako bom videl kaj se lahko priklopi na tvoj motor.
Bom, bom, treba bo malo počakat, ker je tu že slabo vreme ...dežuje...čoln imam pokrit. Odkrival ga bom, čim se malce ogreje, da zmontiram ležalne deske, ki sem jih v tem času ukrojil.
...bolje ispasti glup, nego iz brzog voza...
Uporabniški avatar
boris

Ni problema. Se ne mudi. Saj je še veliko časa do druge sezone :mrgreen:
LP
Boris
Odgovori